fcmppo

QUI SOM
_____________________________________
PATRONAT I PROFESSIONALS
_____________________________________
ORGANIGRAMA

_____________________________________
BREU HISTÒRIA
_____________________________________
SALUT MENTAL

|
ÀREA DE REHABILITACIÓ COMUNITÀRIA
EN SALUT MENTAL

- Į Servei de Rehabilitació Comunitària
- Į Club Social El Pedrís
- Į Centre de Dia CADO


| ÀREA INSERCIÓ LABORAL

- Į Servei a les persones
- Į Servei a les empreses
- Į Programes
- Į Centre Especial de Treball Areté

| ÀREA HABITATGE

- Į Servei d'Atenció a la Llar
- Į Serveis Residencials

_____________________________________
LOGOPÈDIA


| Tractaments
| Equip professional

_____________________________________
INNOVAR, SENSIBILITZAR

| Parelles Artístiques
| Dia Mundial Salut Mental
| Taller Cinema
| País Estranger

_____________________________________
FORMACIÓ, DOCÈNCIA I PRÀCTIQUES
_____________________________________

RESPONSABILITAT SOCIAL I EMPRESARIAL

| Protecció de dades
| Qualitat en el servei
| Pla d'Igualtat
| Comptes anuals i Auditories

| Contractes i convenis subscrits AD. Pública

| ERESS
| Pla estratètic
_____________________________________

MEMÒRIES
_____________________________________

SALA DE PREMSA
_____________________________________
BORSA DE TREBALL
_____________________________________
PROJECTE VOLUNTARIAT
_____________________________________
PROGRAMA RESPIR

 

FCMPPO > Actualitat

23 de juliol de 2012
Dinar de tancament de la sisena edició de Parelles Artístiques!

Com cada any, els artistes que han participat en la darrera edició del projecte de Parelles Artístiques es reuneixen per celebrar un dinar i compartir les experiències viscudes entorn aquesta iniciativa artística de lluita contra l’estigma i d'empoderament de les persones amb problemes de salut mental. El dinar d’aquest any es va realitzar el passat 21 de juliol al Cafè de l’Orfeó de Vic i va reunir més de mig centenar de persones. També hi havia organitzadors i col•laboradors del projecte.


..............................................................................................................................

5 de juliol de 2012
Jornada de vela adaptada a Sitges!

El passat 2 de juliol, 12 persones usuàries dels recursos residencials de l’Àrea d’Habitatge de la FCMPPO van participar a una jornada de vela adaptada al Port d’AiguaDolç de Sitges. L’objectiu de la jornada, adreçada a persones amb problemes de salut mental i/o discapacitat física, psíquica o sensorial i que subvenciona la Diputació de Barcelona des de fa 4 anys junt amb l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Manlleu, és conèixer i establir contacte amb aquesta pràctica mitjançant el joc, creant vincles de relació interpersonal i fomentant l’esport adaptat. Les persones que han participat a l’activitat valoren la jornada educativa i lúdica de manera molt positiva.


..............................................................................................................................

30 de juny de 2012
Totes les obres de Parelles Artístiques adjudicades a la subhasta per 5.100 euros!

La seu de l'empresa Fundició Dúctil Benito, de Manlleu va ser l’escenari divendres al vespre de la subhasta de les obres de “Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental”, conduïda per Jordi Casadevall. L’acte, que va reunir una setantena de persones, va posar el punt final a l’edició 2011-2012 del projecte organitzat per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), amb el suport de l’Obra Social d’Unnim i la col•laboració de Fundició Dúctil Benito. Davant d’un públic molt participatiu, les 23 obres que es van subhastar van ser adjudicades per un valor total de 5.100 euros.

L’acte va començar amb un recital de poesia a càrrec d’una parella artística formada per Biel Barnils i Sonia Salcedo. Acte seguit, Marta Molina, terapeuta ocupacional de la FCMPPO, va recordar que des del projecte “treballem per aconseguir millorar les actituds i els comportaments vers les persones amb problemàtica de salut mental, combatre l’estigma que pateixen i involucrar les persones afectades en l’estratègia contra l’estigma i la discriminació”. Aquests objectius s’han treballat, per una banda, “convidant a d’altres entitats de salut mental de Catalunya a unir-se al projecte i, per tant, ampliant el nombre de parelles, que ha estat de 41”.D’altra banda, “hem exposat en 11 espais de Catalunya amb un total de 15.000 visitants i hem realitzat 15 visites guiades al voltant de les exposicions”.

En la subhasta es van fer donatius per diferents valors. El més elevat va ser de 550 euros per l’obra “Sense títol hiperbóreo”, del trio artístic Miquel Àngel Alcoba, The Catman i Biel Barnils. No totes les obres van ser venudes directament en l’acte de divendres: algunes havien estat adquirides per licitadors que havien participat en la fase prèvia d’exposicions. Per primer cop, hi ha hagut compradors d’altres països, com França i Alemanya.

Aquesta és la segona edició que la subhasta té lloc a la Fundició Dúctil Benito, que va cedir les seves instal•lacions desinteressadament per a l'acte i que des dels inicis col•labora amb la FCMPPO fent donatius a les subhastes.

..............................................................................................................................
2 d'abril de 2012
EL President Artur Mas visita l’expositor d’Areté al Mercat del Ram

El president Artur Mas, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i el delegat del govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, van visitar dissabte el Mercat del Ram de Vic.
Una de les primeres parades que van fer en el seu recorregut inaugural al Recinte Firal El Sucre va ser l’expositor d’Areté. La comitiva presidencial va passar-se una bona estona al nostre stand i Gerència va poder exposar a totes les personalitats presents la nostra manera de treballar i la nostra missió: millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia mental i addiccions i les seves famílies.
En quant a negoci, l’estada d’Areté al Mercat del Ram 2012 ha estat un èxit.  La gran quantitat de persones que ens han visitat s’ha reflectit en la xifra de vendes, que ha estat notable. Aquest resultat tan positiu es deu a la consolidació d’Areté en aquesta fira (és el tercer any que hi som presents) i també per la presència en d’altres mostres de la comarca.
L’stand d’Areté també va despertar l’interés dels mitjans de comunicació de la comarca. La periodista Marta Simón, d’El 9 TV va entrevistar en directe a Gaspar Caballero de Segovia, que enguany ens va acompanyar dissabte el matí.


..............................................................................................................................

30 de març de 2012
Satisfacció dels participants al curs de Taules de Cultiu amb Gaspar Caballero

Una quinzena de persones van seguir els dies 29 i 30 de març el curs Balcó i terrassa comestible en taula de cultiu adaptada al Mètode Gaspar Caballero de Segovia, organitzat per Areté. El curs es va portar a terme a la Llar Residència de Manlleu de la FCMPPO i va ser impartit pel mateix Gaspar Caballero. El primer dia els participants van seguir un bloc teòric per conèixer amb més detall les característiques d’aquest mètode revolucionari (es va parlar de la terra, les plantes aromàtiques i les flors ornamentals, el compost, la sembra, el reg, la rotació per famílies) mentre que el segon dia els alumnes ja van poder realitzar la part pràctica realitzant el muntatge de les taules de cultiu, omplint-les amb terra, drenatge i compost, fent la sembra de planter i llavors i la instal·lació del reg per exsudació.  Els resultats de les enquestes que es van passar als participants al final del curs són molt positius en tots els aspectes (contingut del curs, organització, etc).


..............................................................................................................................
7 de març de 2012
Xerrada sobre consells de seguretat ciutadana i visita a les dependències
dels Mossos d’EsquadraUna trentena de persones usuàries dels serveis de la llar residència de Manlleu i de llars amb suport de la FCMPPO van seguir dijous a la mateixa llar una xerrada per conèixer aspectes bàsics de seguretat ciutadana, com per exemple, com s’han de comportar per evitar robatoris a l’hora de treure diners en caixers automàtics (no mostrar el pin, no mostrar els diners, evitar diferents estafes que es cometen amb freqüència...etc). El col·loqui, a càrrec de dues agents dels Mossos d’Esquadra i de la policia local de Manlleu, també es va centrar en la seguretat vial i en el consum de tòxics i quines multes hi ha estipulades. L’endemà, Mossos i policia local van oferir una segona xerrada al Centre Cívic Frederica Montseny de Manlleu per a un grup més reduït de residents entorn la seguretat a la xarxa. Alguns dels consells feien referència a no publicar dades personals a internet, no agregar persones desconegudes a les xarxes socials, etc. Finalment, aquest dimarts, tretze usuaris de la residència i de llars amb suport van visitar les dependències dels Mossos a Vic, on també van poder escoltar diferents consells dels agents. Aquests van recordar-los el telèfon d’emergències, van mostrar-los com s’efectua una prova d’alcoholèmia i com agafen les empremtes dactilars i també van mostrar.los els calabossos.
 
.....................................................................................................................................................

29 de desembre de 2011
La FCMPPO col·labora amb l’associació Joguines Sense Fronteres


La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) ha signat un conveni de col·laboració amb Joguines Sense Fronteres (JSF),  una associació nascuda a Vic que ajuda al desenvolupament emocional i cognitiu d’infants d’arreu del món en situació de desavantatge social, proporcionant espais de joc i joguines. El seu projecte consisteix en organitzar activitats amb la finalitat de recollir joguines, que posteriorment es seleccionen i es reciclen per a ser lliurades als infants que les necessiten.  
Precisament, des del mes de setembre, la tasca d’alguns usuaris i usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de la FCMPPO és ajudar en la tasca de reciclatge de joguines. Tal com expliquen, ”hem de mirar si funcionen, si tenen totes les peces, netejar-les, classificar-les, eliminar les joguines bèl·liques i les que contenen elements elèctrics i/o electrònics. Aquestes últimes es destrueixen en abocadors controlats”. Aquesta activitat la fan un dia a la setmana al Centre Cívic de Santa Anna.


.....................................................................................................................................................

5 de desembre de 2011

XEISO organitza la jornada Clàusules Socials en la contractació pública

La xarxa d’entitats d’Inserció Sociolaboral d’Osona, amb el suport del Consell Comarcal d’Osona, organitza el proper dijous dia 15 de desembre, de les 9:30 a les 13:00 hores la jornada sobre Clàusules Socials en la contractació pública, a la Sala de Plens del Consell Comarcal d’Osona.
L’acte, realitzat en el marc del projecte Osona Inclusiva, està adreçat a personal tècnic i de gestió de serveis de contractació d’ajuntaments i d’entitats, secretaris dels ens locals, serveis de promoció econòmica i d’atenció a les persones i d’altres òrgans relacionats amb la contractació que vulguin conèixer i aplicar polítiques de responsabilitat social en l’entorn i marc laboral.
XEISO està format per Associació disminuïts físics d'Osona (ADFO);  Associació Sant Tomàs;  Associació Tapís;  Càritas Diocesana de Vic; Calandra; Creu Roja a Osona; Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona; Fundació Humanitària Dr. Trueta.
.....................................................................................................................................................

4 de novembre de 2011

Recull de premsa dels actes del Dia Mundial de la Salut Mental

Ja podeu descarregar-vos el recull de premsa de l’espectacle “Hamlet, en una nit d’estiu”, d’Oriol Broggi i de la resta d’actes que s’han organitzat aquest mes d’octubre per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental 2011.

r Clipping Actes Dia Mundial
r Clipping "Hamlet, en una nit d'estiu"
.....................................................................................................................................................

28 d'octubre de 2011

Areté consolida el procés de producció dels articles de fusteria que comercialitza

El Centre Especial de Treball Areté ha fet un nou pas en la consolidació del seu negoci de fusteria amb l’obertura d’una nova nau que els ha permès millorar el procés de producció dels articles que comercialitzen. Les noves instal·lacions, ubicades al carrer Fusteria del Polígon les Goules de Tona, permeten una producció lineal i, per tant, un augment de la capacitat de fabricació.

Actualment, el productes amb més demanda són les taules de cultiu d’hortalisses per a ús domèstic, elaborades a partir de fusta recuperada. Areté és l’única empresa del territori espanyol que comercialitza aquest tipus de taula, adaptada al mètode de cultiu del reconegut Gaspar Caballero de Segóvia. Però també tenen molta demanda les jardineres i els productes de mobiliari urbà, ja que es fabriquen a mida i seguint paràmetres totalment ecològics. 

La disposició i la superfície del nou espai també els permet millorar la qualitat en els acabats i evitar la mobilitat dels materials i dels treballadors, potenciant així la seva seguretat.www.fundacioarete.cat
.....................................................................................................................................................

26 d'octubre de 2011

Els actes al voltant del Dia Mundial de la Salut mental apleguen 1.600 persones
La trobada dels clubs de lectura de les biblioteques d’Osona, dimarts 25 octubre al Teatre Eliseu de Roda de Ter,  va posar el punt i final als actes que s’han celebrat a Osona al llarg de tot el mes d’octubre per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental. En concret, s’han portat a terme  nou activitats que han aplegat al voltant de 1.600 persones de totes les edats.
Des de la comissió organitzadora, coordinada per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) i integrada també per la  Universitat de Vic (UVic), Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona (AFMMO) i Consorci Hospitalari de Vic (CHV), es destaca la xifra d’assistents i la varietat de les activitats, en part gràcies a la col·laboració d’entitats que des de fa uns anys el mes d’octubre tracten la temàtica de la salut mental a través de les activitats de les seves programacions estables. En són un exemple les pròpies biblioteques, el Fòrum de Debats i Cine Club Vic. També destaquen la col·laboració que s’ha encetat en aquesta edició amb l’Atlàntida de Vic, la qual ha permès la producció conjunta amb la FCMPPO de l’obra de teatre “Hamlet, en una nit d’estiu”, dirigida per Oriol Broggi i protagonitzada per usuaris de l’entitat.

.....................................................................................................................................................
24 d'octubre de 2011

La FCMPPO és la primera entitat d’Osona amb autorització per actuar com a agència de col·locació

La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) és des del passat mes de setembre la primera entitat d’Osona amb autorització del Servei d’Ocupació de Catalunya per actuar com a agència de col·locació. Això significa que pot realitzar polítiques actives d’ocupació (intermediació, orientació, informació professional) i selecció de personal. Per tant, pot fer d’intermediària en el mercat de treball, proporcionant a les persones una ocupació adequada a les seves característiques i facilitant a les empreses ocupadores les persones més apropiades als seus requeriments i necessitats. Així mateix, pot afavorir la recol·locació de treballadors afectats en processos de reestructuració empresarials. La FCMPPO realitza aquestes accions a través del Servei d’Inserció Laboral (SIL), que impulsa l’ocupació al mercat laboral o restringit de persones amb problemes de salut mental.
Aquesta nova regulació de les agències de col·locació s’emmarca en les mesures per respondre a les profundes seqüeles que està deixant la crisi econòmica en el mercat de treball del país. Mitjançant aquesta autorització, el Departament d’Empresa i Ocupació té com a objectiu millorar els mecanismes d’intermediació laboral i assegurar que totes aquelles entitats que realitzen aquestes tasques ho facin amb uns requisits que garanteixin la qualitat del servei a la població.

La FCMPPO és una entitat sense ànim de lucre que gestiona una xarxa integrada de serveis que cobreixen les necessitats de rehabilitació, habitatge, treball i oci de persones amb problemes de salut mental i drogodependències. L’any 2010, des de l’Àrea d’inserció laboral es van atendre 114 persones i es van inserir al mercat laboral 31 persones......................................................................................................................................................
23 d'octubre de 2011
Dinar de Parelles Artístiques!Com cada any a finals del mes d’octubre, els artistes que han participat en la darrera edició del projecte de Parelles Artístiques es reuneixen per celebrar un dinar i compartir les experiències viscudes entorn aquesta iniciativa artística de lluita contra l’estigma. El dinar d’aquest any es va realitzar el passat  22 d’octubre al Cafè de l’Orfeó de Vic i va reunir més de mig centenar de persones. També hi havia organitzadors i col·laboradors del projecte.

.....................................................................................................................................................
4 d'octubre de 2011

TOTS COMEDIANTS, TOTS CIUTADANS

L’Atlàntida es va emocionar, divendres, amb l’espectacle d’Oriol Broggi que inaugurava temporada i que va posar de costat artistes professionals amb usuaris de Salut Mental d'Osona, en un muntatge únic a partir de textos de Shakespeare.

I durant una hora, almenys durant una hora, no hi va haver diferències. Sobre l’escenari, tots eren comediants... Els Actors del Centre Mèdic Psicopedagògic però que allà eren, sobretot, actors... Altres actors professionals amb cares conegudes com les de Clara Segura, Xavier Boada, Ramon Vila, Oriol Tramvia, Armand Villén, Jaume Sisa... Les corals, veus del Cabirol i el Cor de Noies de l’Escola de Música. Els geganters que portaven el Merma, el Nen i la Vella. Els músics, els que estaven al fossat i el gran Pep Sentmartí amb la gralla. La ballarina Cristina Piferrer...

Des del mateix escenari i com un actor més, Oriol Broggi oficiava de demiürg, enllaç entre totes les energies que s’han concentrat els últims mesos i que divendres esclataven a la Sala Ramon Montanyà, en l’espectacle inaugural de la temporada. Una creació on va surar, per damunt de tot, la màgia del teatre.

Concebut com una successió d’escenes suggerents, poètiques i en alguns casos còmiques, les referències de Shakespeare ('El somni d’una nit d’estiu' o 'Hamlet') estructuren un fil de continuïtat entorn del teatre, amb els principals protagonistes fent el paper d’actors amateurs que estan preparant una obra i que en aquest procés es troben amb la resta d’intèrprets.

L’objectiu no és crear un fil argumental nítid, sinó acumular sensacions a partir d’una mínima estructura. Com en la pintura impressionista, són pinzellades que vistes en conjunt i en perspectiva acaben configurant una obra i, en definitiva, comunicant emocions i sentiments.

D’aquest conjunt, la memòria en recordarà fragments. El pas a dos de Cristina Piferrer ballant amb Toni Flores, un dels protagonistes. L’entrada a l’escenari de Xavier Boada, vestit de capellà i conduint un Seat 600 amb Jaume Sisa de copilot. El mateix Sisa cantant 'El setè cel'. El caos organitzat dels actors discutint a escena com es distribueixen els papers d’'El somni d’una nit d’estiu'. El monòleg d’'Antígona' de Clara Segura. L’emoció final dels actors, que van sortir dues vegades a escena amb el públic dempeus, no menys emocionat.

I la sensació, al capdavall, que si a l’escenari tots havien estat actors en aquella sala tots havíem estat ciutadans. Sense distincions.

· “Redescobrim la funció social de la cultura”

Mercè Generó, de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, recordava abans de l’estrena que de res no serviria fer una obra de teatre si això no fos útil per als objectius terapèutics.

És a dir, per contribuir a la millora de les persones amb problemes de salut mental que atenen. Vista la comoditat amb què els actors es van desenvolupar a l’escenari, l’objectiu es va complir. Des de la seva butaca, ho comprovava també amb admiració el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, que va assistir a l’estrena.

El regidor de Cultura, Joan López, en feia referència l’endemà, a l’inaugurar el nou centre ETC al Remei: “Vic està redescobrint la funció social de la cultura”. Jordi Vilarrodà (El 9 Nou)


.....................................................................................................................................................
26 de setembre de 2011

La commemoració a Osona del Dia Mundial de la Salut Mental comença amb “Hamlet, en una nit d’estiu”, una producció de la FCMPPO i l’Atlàntida

La programació de 2011 per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental (10 octubre) a Osona començarà el pròxim divendres 30 de setembre amb l’estrena a l’Atlàntida de Vic de l’obra “Hamlet, en una nit d’estiu”, dirigida pel prestigiós director teatral Oriol Broggi. Es tracta d’una experiència de teatre social que promou la participació com a actors i actrius de persones usuàries dels serveis de salut mental de la FCMPPO fruit d’un conveni de col·laboració entre la nostra entitat i l’Atlàntida. El procés de creació de l’espectacle s’ha convertit en un “laboratori artístic” en què han interactuat persones amb problemàtica derivada de malaltia mental, professionals dels serveis de salut mental i actors i actrius professionals, potenciant un aprenentatge mutu i una gran ventall de possibilitats de participació i de funcions. Tot plegat, una via excel·lent per afavorir nous rols i per acostar els recursos comunitaris a persones que sovint n’estan més allunyades.
Entre les col·laboracions especials, destaquen les d'actors i actrius de la talla de Ramon Vila i Clara Segura, i de músics tan rellevants com ara Jaume Sisa. També apareixen a escena dos cors de cantants i una ballarina i, des del fossar, toca el conjunt instrumental de la fundació L'Atlàntida. L'obra teatral es representarà, en principi, una sola vegada però ho farà amb els honors d'inaugurar la nova temporada de L'Atlàntida de Vic.
.....................................................................................................................................................
25 de setembre de 2011

Osona celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema “Generem consciència social!”

Els actes commemoratius s’allargaran tot el mes d’octubre

re

Augmentar la consciència social i canviar algunes actituds respecte les malalties mentals és clau per aconseguir millores assistencials i millor qualitat de vida de les persones afectades. El Dia Mundial de la Salut Mental, que es celebra el 10 d’octubre, aspira a fer créixer la consciència del públic en aquest àmbit. També promou un debat més franc entorn els trastorns mentals i les inversions en prevenció i tractament.
Des de la comarca d’Osona una comissió formada per Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO),  Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona (AFMMO), Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i Universitat de Vic (UVic), promou un programa d’actes per acostar aquesta problemàtica a la població, considerant que ningú no està immune als problemes de la ment i que, per tant, és molt important que hi hagi una bona informació al respecte. Al lema d’enguany és “Generem consciència social”. A banda de la comissió, hi ha més entitats que s’impliquen en la organització, difusió i acollida d’aquests actes, els quals han acabat formant part de la seva programació estable.
La programació començarà el 30 de setembre amb l’estrena a l’Atlàntida de Vic de “Hamlet, en una nit d’estiu”, una obra de teatre d’Oriol Broggi que té com a principals protagonistes persones usuàries dels serveis de salut mental de la FCMPPO. El 6 d’octubre, els actes continuaran amb la conferència “Passejada pel món quotidià, literari i teatral dels misteris de la ment”, a càrrec de Dolors Collell, presidenta de l’Associació Cultural teatre Centre de Manlleu. La conferència “Problemes actuals de la salut mental”, a càrrec de la psiquiatra i psicoanalista Clara Bardon, es realitzarà el divendres 14 d’octubre a la Sala d’Actes Mercè Torrents de la Universitat de Vic.
La setmana següent hi ha previstos quatre actes més: el passi del film “Maria y yo”, sobre l’autisme, a l’espai de teatre i cinema ETC de Cine Club Vic (dimarts 18 d’octubre, a les 22h); la Taula Rodona “Estudis de salut mental a Osona”, que es realitzarà a l’Aula Magna de la UVic (19 d’octubre a les 11.30h); la conferència de Fòrum de Debats “L’ansietat i les seves repercussions”, a càrrec del Dr. Antoni Bulbena, catedràtic de psiquiatria de la UAB (21 d’octubre, a les 22h), que es portarà a terme a l’Auditori Unnim de Vic i, per últim, la construcció d’un trencaclosques per la salut mental a la Plaça Major de Vic (22 d’octubre a partir de les 16.30h).
El darrer acte es celebrarà el dimarts 25 d’octubre al teatre Eliseu de Roda de Ter, a les 19.30h: Trobada de Clubs de lectura de les biblioteques d’Osona, que parlaran del llibre “Biografia de la fam”, d’Amélie Nothomb.
A més, durant tot el mes d’octubre, la rondallaire Marta Esmarats explicarà un conte relacionat amb la salut mental a diferents biblioteques d’Osona en el marc del cicle “L’hora del conte”.
La salut mental a Osona
A Osona, els recursos socials i de salut s’integren en un únic projecte denominat Osona Salut Mental, amb dues entitats proveïdores que gestionen el 100% dels recursos: CHV i FCMPPO.  Aquest projecte respon Al Pla Estratègic de Salut Mental i Addiccions elaborat el 2003 per atendre amb més rigor i continuïtat les persones amb problemes de salut mental i addiccions. 
Des del CHV, les dades del 2010 reflecteixen un augment de l’activitat respecte l’any anterior tant de les visites realitzades a consulta externa, com a hospital de dia i de les hospitalitzacions psiquiàtriques. En aquest sentit, les visites  de persones adultes a consulta externa han passat de 23.428 el 2009 a 24.415 el 2010, mentre que les visites d’infants i joves a aquest recurs han passat de 7.633 a 9.063 el 2010. L’Hospital de dia va tenir 2.988 visites d’adults el 2010 (746 més que l’any anterior) i 1.871 d’infants (725 més que l’any anterior). Finalment, el 2010 hi ha hagut 5.399 estades d’hospitalització mentre que l’any anterior la xifra va ser de 5.133.
Per la seva banda, la FCMPPO ha atès en el conjunt dels seus serveis implantats a la comunitat 478 persones, mentre que el 2009 en va atendre 457. A l’Àrea de Rehabilitació Comunitària - engloba el Servei de Rehabilitació Comunitària, el Centre de dia CADO i el Club Social El Pedrís- s’han atès 260 persones al llarg de 2010 (247 durant el 2009). Al conjunt de l’Àrea d’Habitatge –Llar Residència de Manlleu, pisos protegits i Programa de Suport a la pròpia Llar- s’han atès durant el 2010 a 73 persones (10 més que l’any anterior). Finalment, l’Àrea d’Inserció Laboral ha atès a 152 persones (132 l’any 2009).

<veure programa>
.....................................................................................................................................................
19 de setembre de 2010

L’Àrea d’Habitatge de la FCMPPO rep el certificat de qualitat ISO 9001:2008


L’Àrea d’Habitatge de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona ha estat acreditada per l’empresa Det Norske Veritas conforme la norma ISO 9001:2008 en data d’1 d’agost de 2011. Ara, el següent pas és preparar la resta d’àrees de la FCMPPO –Àrea de Logopèdia i Psicologia, Àrea de Rehabilitació Comunitària en Salut Mental i Àrea Laboral- per aconseguir que també comptin amb aquesta acreditació.
D’altra banda, des de principis de 2011 els professionals de l’entitat s’han estat formant en la gestió de la qualitat i la millora contínua, la norma ISO i el Model EFQM. S'ha creat un equip de treball amb 12 representants de les diferents àrees de la Fundació,  el qual ha establert un pla de millora resultant d'un procés d'autoavaluació en base al Model EFQM d'Excel·lència.


..............................................................................................................................
3 de juny de 2011

El delegat del govern, Jordi Moltó, visita la Llar Residència de Manlleu
1
El delegat del govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, va visitar dimecres 25 de
maig la Llar Residència de Manlleu per conèixer in situ l’equipament gestionat per la
Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO). Moltó es va reunir
amb la gerent de l’entitat, Mercè Generó, i amb l’alcalde de Manlleu, Pere Prat.
Generó va explicar-los totes les característiques d’aquest equipament i els esforços
que els professionals i els mateixos residents han fet en els darrers anys per
integrar-lo a la comunitat manlleuenca. El centre compta amb 25 habitacions i té
capacitat per una trentena de residents. Són persones adultes amb una disminució
derivada de malaltia mental que presenten necessitats d’assistència integral per a la
vida diària.

..............................................................................................................................
juny de 2011


Nou servei de repartiment de material publicitari al CET Areté

2

El Centre Especial de Treball Areté diversifica la seva línia de negoci amb la
posada en funcionament del servei de repartiment de material publicitari i bustiada a la
comarca d’Osona.  
Aquest nou servei - adreçat a empreses, entitats,  agències publicitàries i
particulars-, compta amb un equip de quatre professionals amb certificat de disminució
de malaltia mental i un monitor de suport.  Així mateix, la Fundació Areté ha adquirit un
nou vehicle per al desenvolupament d’aquestes tasques.
Des d’aquesta àrea, també es realitzaran activitats de manipulats com ara
ensobrament  i classificació de correspondència, etiquetatge d’adreces i empaquetat i
ensobrament de tot tipus de material publicitari.
Des dels inicis del CET Areté i del Servei Prelaboral de la Fundació Centre
Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) s’han anat realitzant puntualment
activitats de repartiment de cartells i bustiada, però ara s’ha apostat per ampliar
i consolidar aquest servei.

Més informació www.fundacioarete.cat
.....................................................................................................................................................
5 de setembre de 2010

La diada de les famílies a la llar residència acull la presentació d’un lipdub protagonitzat pels residents


La Llar Residència de Manlleu va acollir aquest dissabte la IV Diada de les Famílies, una jornada de retrobament entre els residents i els seus familiars que es porta a terme cada setembret des de l’any 2007. La celebració va consistir en una arrossada que va aplegar un centenar de persones. A mesura que l’arròs s’anava coent en una gran paella al jardí, els convidats es posaven  al dia de les últimes novetats que els seus familiars els hi explicaven. Després del dinar, els residents van mostrar el seu dia a dia a la llar a través de lectures, dibuixos i cants. Els dos músics de la casa, Jordi i Turu, també van delectar als convidats amb un petit concert de violí i acordió. El moment més emocionant va arribar amb el vídeo d’un lipdub protagonitzat per tots els residents amb la cançó “Llençá’t” de Lax’n’busto. Finalment, tothom va poder cantar aquesta cançó de rock català per acomiadar una agradable vetllada en què també hi va assistir el nou president de la FCMPPO, Joan Roca.


.....................................................................................................................................................
10 de febrer de 2011

“Parelles artístiques transmet el sentiment de persones que s’ajuden, persones que sumen”
Ho va dir el conseller de Benestar Social i Família a la inauguració de Parelles Artístiques
L’acte va reunir un centenar de persones al Col·legi de Metges de Barcelona


Un centenar de persones va omplir, dimarts 8 de febrer, la sala d’actes del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) per seguir l’acte d’inauguració de l’exposició Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental”, impulsada per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), amb el suport de l’Obra Social d’Unnim. L’acte va ser presidit pel conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Cleries, el qual va destacar que la mostra “transmet joia, transmet el sentiment de persones que s’ajuden, persones que sumen”. Són obres de gran qualitat artística que s’han creat a quatre mans entre usuaris dels serveis de salut mental de la FCMPPO i artistes professionals.
Del projecte en va desgranar tots els detalls Marta Molina, terapeuta ocupacional de la FCMPPO, destacant els objectius de la iniciativa: “sensibilitzar la societat sobre la salut mental, lluitar contra l’estigma de les malalties mentals i ajudar a la rehabilitació i reinserció en la comunitat  de les persones que en pateixen”.
El president del COMB, el Dr.Miquel Vilardell, va destacar que “la salut mental necessita una atenció multidisciplinar i interdepartamental” i va apel·lar a la necessitat de crear un departament únic a la Generalitat que englobi els de salut i Benestar Social.
En la seva intervenció, el president d’Unnim, Salvador Soley, va definir el projecte de Parelles Artístiques com “un binomi que fa coincidir interessos i sensibilitats de les dues fundacions” [la FCMPPO i l’Obra Social d’Unnim]. I va afegir que “es tracta d’una manera molt encertada de propiciar comunicació i desestigmatitzar la malaltia mental”. 
Per la seva banda, Mercè Generó, gerent de la FCMPP,  va agrair la presència de tots els presents i va assegurar que, “malgrat venen uns temps difícils, continuarem treballant per la igualtat d’oportunitats de totes les persones”.
Acabats els parlaments, la comitiva es va traslladar a l’exposició. Els artistes van explicar al públic com havien creat les seves obres, destacant les experiències viscudes i els beneficis que els ha aportat el projecte. En aquest sentit, Jordi Serra, va assegurar que “és una experiència molt enriquidora a nivell artístic i humà; hem passat molt bons moments”. La seva parella artística, Bernadet Fontserè, va afegir que les dues edicions del projecte a les quals ha participat  “han estat molt gratificants”.


.....................................................................................................................................................

23 de desembre de 2010

Presenten la Xarxa d’Entitats d’Inserció Sociolaboral d’Osona: XEISO

El projecte respon a la necessitat de treballar conjuntament per a la inserció dels col·lectius més desafavorits en el mercat de treball

El passat dimecres dia 22 de desembre va tenir lloc a la Sala de Plens del Consell Comarcal d’Osona la presentació de XEISO, la xarxa d’entitats d’Inserció Sociolaboral d’Osona i dels projectes endegats per la xarxa.

L’acte va anar a càrrec del vicepresident Tercer del Consell Comarcal d’Osona, Jaume Puig, del gerent de l’Associació Sant Tomàs-PARMO, Ricard Aceves, de la gerent de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, Mercè Generó, del director de Càritas Arxiprestal d’Osona, Joan Redorta i de la tècnica d’inserció de Creu Roja d’Osona, Dolors Vendrell.

Puig va presentar XEISO  com la formalització d’un treball compartit i coordinat que d’un temps ençà es ve realitzant entre les 8 entitats i que respon a la necessitat de treballar conjuntament, en xarxa, la inserció dels col·lectius més desafavorits en el mercat de treball. El treball conjunt de les entitats permet generar sinèrgies, millorar la qualitat del treball i promoure i difondre accions de major repercussió.

El gerent de l’Associació Sant Tomàs va ser l’encarregat de presentar les entitats que formen part de XEISO i la missió per la qual s’ha creat aquesta xarxa: fomentar una societat més justa i solidària mitjançant la cooperació i el treball conjunt, enfortint la singularitat de cadascuna de les entitats però treballant conjuntament amb les empreses i les institucions públiques i privades per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o en risc d’exclusió social de la comarca.

Les entitats que conformen XEISO són Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO), Associació Sant Tomàs PARMO, Associació Tapís, Càritas Diocesana de Vic, Centre Especial de Treball Calandra sccl, Creu Roja a Osona, Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona i Fundació Humanitària Dr. Trueta.

Es va destacar que algunes de les entitats que conformen XEISO comparteixen espais de coordinació a nivell comarcal, mitjançant el Consell Econòmic i Social de la Comarca d’Osona, d’altres a nivell de federacions, d’associacions o d’altres programes específics de caràcter nacional.

Mercè Generó  va incidir en els objectius pels quals XEISO aposta i treballa de manera conjunta, destacant la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats; sensibilitzar les empreses, institucions i la societat general; potenciar l’economia social; promoure la orientació, la formació i la inserció sociolaboral; prevenir, assistir i promocionar les persones; incidir en l’activitat econòmica i social de la comarca, consolidar el treball en xarxa i optimitzar recursos.

Finalment, Redorta va presentar el projecte en el qual ha començat a treballar XEISO, el projecte Osona Inclusiva. El projecte cerca promoure a Osona una actitud decidida per part de les empreses, les administracions i les organitzacions sindicals i empresarials que permeti la màxima incorporació de les persones discapacitades i dels col·lectius en risc d’exclusió social al món laboral, en el si d’empreses inclusives.

.....................................................................................................................................................
6 de desembre de 2010

Visita de professionals de la FCMPPO a l’organització humanitària Kofoed’s Skole de Copenhaguen

Amb l’objectiu de conèixer models innovadors  de treball amb col·lectius desafavorits

Una representació de la FCMPPO –Mercè Generó (gerent), Montse Colom (coordinadora de l’Àrea de Rehabilitació Comunitària) i Rubén del Rio (terapeuta ocupacional)- han visitat durant la primera setmana de desembre l’organització humanitària Kofoed’s Skole de Copenhaguen (Dinamarca). Es tracta d’una innovadora escola d’adults fundada l’any 1928 i que dóna formació anualment a 3.000 persones, bona part d’elles de sectors marginals.
La visita ha estat impulsada per la Facultat d’Educació de la Universitat de Vic a través de l’assignatura Social Education in Europe, que ha facilitat que s’establís contacte amb l’entitat de Kofoed’s Skole a través d’Ole Melgaard, consultor en cap. De fet, el mes de maig passat Melgaard va ser convidat a Osona per presentar l’institució danesa. I d’aquesta trobada, va sorgir la possibilitat de retornar la visita i conèixer in situ l’escola. A banda de la FCMPPO, també hi va haver representació de la Universitat de Vic, de l’Ajuntament i l’OPE de Manlleu, del Consorci de Normalització Lingüística i de l’Associació Tapís.
La filosofia que amara totes les accions de la Kofoed’s Skole defuig de qualsevol paternalisme i s’intenta construir un ambient de normalitat. El seu mètode pedagògic és conegut com “ajuda per què t’autoajudis” i es porta a terme creient fermament en què tothom té els seus propis recursos i que aquest potencial és el que cal fer aflorar a través e l’educació, entrenament, tallers, consells, interacció social... Rubén del Rio considera la Kofoeds Skole com un “bon exemple d’intervenció humanista a través de l’ocupació significativa com a instrument dignificant i rehabilitador."


.....................................................................................................................................................

27 d'octubre de 2010

Els actes del Dia Mundial de la salut Mental han aplegat prop de 2.000 persones

La biblioteca Joan Triadú de Vic va acollir, el passat 26 d’octubre, una trobada de clubs de lectura de deu municipis d’Osona per parlar del llibre “El curiós incident d’un gos a mitjanit”, en què el protagonista és un nen que pateix el síndrome d’Asperger. En total hi van participar unes 125 persones, que van intercanviar les seves impressions sobre el  llibre de Mark Haddon i es van interessar per aquesta malaltia i els seus efectes sobre les persones que la pateixen. La sessió va ser conduïda per Pasqual Bernat, doctor en historia de la ciència i Mar Vidal, psicòloga clínica del Consorci Hospitalari de Vic. Des de la Biblioteca Joan Triadú destaquen el caràcter “pedagògic” d’una trobada que “permet transmetre la realitat d’un trastorn de salut a través de la literatura”. Hi van prendre part les biblioteques de Centelles, Manlleu, Roda de Ter, Taradell, Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Sant Hipòlit de Voltregà, Santa Eulàlia de Riuprimer i Vic. A més, la Diputació de Barcelona va facilitar el transport pels desplaçaments.

La trobada dels clubs de lectura ha posat el punt i final als actes que s’han celebrat a la comarca al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental 2010 al llarg del mes d’octubre. En concret, s’han portat a terme onze activitats que han aplegat prop de 2.000 persones de totes les edats. Des de la comissió organitzadora, coordinada per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) i integrada també per la  Universitat de Vic (UVic), Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona (AFMMO) i Consorci Hospitalari de Vic (CHV), es destaca l’augment de persones interessades per la programació en comparació amb l’edició anterior i la major diversitat de col·lectius als quals s’ha pogut transmetre un missatge més optimista vers la salut mental.

També es vol agrair la col·laboració de les entitats que han  fet possible la realització d’aquestes actes : Ajuntament de Vic (Servei municipal de Salut), Vic Jove, Mas de Bigues, Biblioteques d’Osona, Fòrum de Debats, Casino de Vic, Cine Club Vic i Diputació de Barcelona.

.....................................................................................................................................................
22 d'octubre de 2010

Concert Jove per la salut mental a la Jazz Cava de Vic

La Jazz Cava de Vic va ser divendres l’espai de l’estrena en públic del grup ANTIANTI, integrat per quatre joves d’Osona que van oferir al nombrós públic reunit  algunes versions de temes musicals de totes les èpoques com The Cure, Roy Orbison o Nick Cave. El concert, programat en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, ha estat possible gràcies a la col·laboració de Vic Jove i del Mas de Bigues......................................................................................................................................
................
21 d'octubre de 2010


El terrat esvalotat, per Pilarin Bayés


Pilarin Bayés va oferir dimecres dia 20 la xerrada  "El terrat esvalotat” en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental. La ninotaire va parlar dels genis i els estats d'exaltació i follia, d’alguns artistes i les seves particularitats i excentricitats, com ara Dalí, Edith Piaf o Quim Monzó, mentre els anava dibuixant en directe. Una xerrada entranyable i divertida com la pròpia protagonista, que va tenir lloc a l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic. L'esdeveniment és en motiu dels actes de celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, organitzat per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona i amb la col·laboració de diverses entitats; i s'emmarca en el cicle de concerts Mas a la Cava, que programa el Mas de Bigues i Vicjove.

L’estigma de la salut mental al llarg de tota la història

El Fòrum de Debats, amb la col·laboració de la FCMPPO, va acollir el passat divendres, 15 d'octubre, la conferència “Silencis forçats. Les persones i els trastorns mentals en el decurs de la història”, a càrrec de Juanjo Esteban, historiador i tècnic del Museu de Sant Boi de Llobregat. La xerrada va tenir lloc a l'Auditori d'Unnim-Caixa de Manlleu de Vic i va aplegar una setantena de persones.
La conferència era una crida contra l'estigma que han hagut de suportar, i suporten encara, les persones amb una malaltia mental i que ha pres diferents formes al llarg de la història. Es van analitzar les principals manifestacions des de la Prehistòria fins a l'actualitat, passant per l'antic Egipte i Mesopotàmia, Grècia i Roma, l'època medieval, l'edat Moderna i la Il·lustració i fins als nostres dies.  Segons el conferenciant, "la història de les persones que han patit una malaltia mental és una crònica de maltractaments, de persecucions, d'infàmies i de mort. És la història d'una minoria i, com moltes altres minories, ha estat molt de temps oblidada, amagada i silenciada. És ara el moment de trencar aquest silenci i d'exigir la dignitat d'aquestes persones, ciutadans i ciutadanes de ple dret".

Després de la conferència, el públic va participar activament fent preguntes al conferenciant i reflexionant sobre diferents afirmacions que s’havien fet en el marc de l’acte.

Quatre escoles de Vic han treballat la salut mental a partir de les propostes organitzades al voltant del Dia Mundial

Alumnes del CEIP Andersen, del CEIP Guillem de Montrodon, del CEIP Dr. Salarich i de l’Escorial de Vic han treballat la salut mental a partir dels espectacles organitzats en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental: Quin Terrabastall, a càrrec de Pepa Lavilla; Missatges al vent, de Titelles Naip i Tothom és especial, d’Impacta Teatre. Al voltant de 1.500 alumnes han pogut gaudir d’aquests espectacles. A la foto, un moment del conte de Pepa Lavilla.
.....................................................................................................................................
14 d'octubre de 2010

“Els mitjans associen injustificadament malaltia mental i violència i treballen des de la ignorància i la desinformació”
“Hi hauria d’haver personatges famosos que expliquessin públicament els trastorns mentals que pateixen, tal com ho està fent l’actriu americana Carrie Fisher”

La taula rodona sobre salut mental i mitjans de comunicació, que es va celebrar aquest dimecres a l’Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic en el marc dels actes del Dia Mundial de la Salut Mental, va aplegar un centenar de persones, la majoria, estudiants de periodisme, de comunicació i d’infermeria. En el transcurs de l’acte es va posar sobre la taula la importància del paper dels mitjans de comunicació en la divulgació de la salut mental i en la reducció de l’estigma associat als trastorns mentals.
La tècnica de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), Eli Piñol,  va destacar que “una de les pràctiques que poden portar a terme els mitjans per normalitzar la salut mental és esmentar la malaltia en la notícia només quan sigui necessari per entendre correctament el fet, especialment si és de caire negatiu”. També va aclarir que “malaltia mental no significa menor capacitat intel·lectual” i que les persones amb esquizofrènia i altres psicosis “són més víctimes d’actes violents que no pas autores, com ho demostren les estadístiques”.
En la seva intervenció, el director d’El 9 TV, Josep Comajoan, va fer una reflexió sobre el paper dels mitjans de proximitat en la reducció de l’estigma: “Coneixent casos concrets veiem més la persona i menys l’etiqueta”, però “no seria perillós individualitzar l’estigma i reforçar-lo en la persona concreta que expliqui la seva experiència”?, es va qüestionar.
La directora de la revista Bioètica i Debat, Ester Busquets, va afirmar que “fer prendre consciència dels problemes de salut mental a la població no justifica la utilització de qualsevol tipus d'imatge gràfica, per tant s'hauria d'evitar publicar fotografies degradants per a la persona”.
Per la seva banda, el periodista Carles Pérez,  defensor de l'Audiència de Televisió de Catalunya, del grup d’emissores de Catalunya Ràdio i dels portals i webs de la CCMA, va reforçar el fet que els mitjans de comunicació tenen l'obligació d'informar sense defugir cap temàtica. En el cas de la malaltia mental “han de defugir els alarmismes i, a l'hora, ser respectuosos amb els afectats  i el seu entorn”. També va afirmar que la guia editorial dels mitjans de la CCMA aborda aquests problemes i ofereix criteris per tractar aquestes i altres temàtiques.


.....................................................................................................................................
9 d'octubre de 2010

Un viatge al llarg de les malalties mentals: teatre reflexiu amb molt d’humor
“Durant l’obra podeu riure tot el què vulgueu, però quan arribeu a casa ens agradaria que reflexionéssiu sobre les malalties mentals, que no fan punyetera gràcia”. Amb aquestes paraules es va donar el tret de sortida a l’obra teatral Un viatge al llarg del temps, que va tenir lloc al Casino de Vic el divendres 8 d’octubre. Un recorregut per la visió i el tractament de les malalties mentals al llarg de la història, protagonitzat per usuaris, usuàries i professionals del Club Social El Pedrís de la FCMPPO.  Una obra carregada d’humor i que, en darrera instància, llençava el següent missatge: el tractament de les malalties mentals ha avançat molt en els darrers anys, però no ho ha fet la imatge que la societat té de les persones afectades.


.....................................................................................................................................
6 d'octubre de 2010

Èxit de participació en l’estrena del film “On són les claus?”
La pel·lícula "On són les Claus?", dirigida per l'artista vigatà Antoni Casassas, va donar aquest dimarts 5 d’octubre el tret de sortida de les activitats programades al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental (10 d’octubre) a Osona. El film es va poder veure en el marc de la programació de Cine Club Vic, al Cinema Nou. La sala es va omplir de gom a gom, amb molts dels actors que han participat en la pel·lícula, usuaris i usuàries dels serveis de salut de la FCMPPO. Després de la projecció, es va fer una petita celebració al bar El Gravat de Vic. El film ha estat produït per FCMPPO.


.....................................................................................................................................
15 de setembre de 2010

La FCMPPO, exemple de bones pràctiques en inclusió social

La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona ha estat una de les poques entitats de Catalunya escollides  per presentar el seu pla d’inclusió social per a persones amb malaltia mental a les jornades “Les polítiques d’inclusió social a Catalunya i Europa. Una perspectiva comparada”, que s’han celebrat el  15 de setembre a l’Auditori de l’ONCE a Barcelona, en el marc de l’Any Europeu de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social. El congrés, organitzat pel Departament d’Acció Social i Ciutadania, tenia com a objectiu analitzar les estratègies d’inclusió social a Europa i a Catalunya, tot realitzant un balanç de l’Estratègia de Lisboa i contrastant diferents estratègies nacionals d’inclusió social. Així mateix, s’ha presentat el nou Pla d’Acció per a la Inclusió i la Cohesió Social a Catalunya 2010-2013 i s’ha analitzat la dimensió local de les polítiques d’inclusió social a partir de les experiències de quatre entitats públiques i d’iniciativa social de Catalunya, entre les quals hi ha hagut la FCMPPO, representada per Montse Colom, coordinadora de l’Àrea de Rehabilitació Comunitària en Salut Mental.

Colom ha parlat de l’estigma de les malalties mentals i de l’auto estigma que pateixen moltes de les persones amb problemes de salut mental com a principals entrebancs per a la inclusió social, i de les principals estratègies per fer-hi front: la protesta, l’educació i el contacte. D’altra banda, ha explicat els diferents projectes de sensibilització i d’inclusió social que es realitzen a la FCMPPO com, per exemple, totes les activitats que es porten a terme al llarg del mes d’octubre al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental, el “Projecte Parelles Artístiques: experiències creatives per la salut mental” o diferents accions de voluntariat a la comunitat. Totes aquestes activitats tenen com a denominador comú el fet que els seus protagonistes són les propis usuaris i usuàries de la xarxa de salut mental.

Programa Jornades
.....................................................................................................................................

8 de setembre 2010

Un grup de la Llar Residència, a Llet Pascual

Un grup de residents de la Llar Residència de Manlleu va visitar, el passat 8 de setembre, les instal·lacions que el Grup Llet Pascual té a Gurb.  Els tècnics van explicar que la quantitat de llet que recull la planta envasadora dels ramaders d’Osona i rodalies són uns 300.000 litres al dia i, també, que l’empresa va ser la primera en  envasar llet en tetra brik. El nostre grup va poder visitar la planta envasadora, equipada amb les millors tecnologies del sector alimentari per cuidar tots els processos de producció. Finalment, va fer un tast d’alguns dels productes que s’hi elaboren, com ara llet, iogurts i altres derivats lactis, sucs, aigua mineral, etc.


.....................................................................................................................................
4 de setembre de 2010

Diada de les famílies a la llar residència de Manlleu

La Llar Residència de Manlleu va acollir aquest dissabte la III Diada de les Famílies, que es porta a terme des de l’any 2007. La celebració va consistir en una arrossada a la mateixa residència que va aplegar un centenar de persones entre els residents, els seus familiars i els professionals. A mesura que l’arròs s’anava coent en una gran paella al jardí, els convidats es posaven  al dia de les últimes novetats que els seus familiars els hi explicaven. Després del dinar, els residents van mostrar el seu dia a dia a la Llar Residència. Un relat emocionant que va anar  acompanyat de fotografies i que va finalitzar amb un concert a càrrec dels músics de la casa, Jordi i Xavier, els quals ens van delectar amb uns minuets de J.S Bach. 

.................................................................................................................................................
Juliol de 2010
Totes les obres del projecte Parelles Artístiques, adjudicades a la subhasta

Es van recollir 5.950 euros, que serviran per continuar la iniciativa

La Llotja del Blat de Vic va acollir, aquest divendres a la tarda, la subhasta de les obres de Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental, conduïda per Jordi Casadevall. L’acte, que va reunir una vuitantena de persones, va posar el punt final a l’edició 2009-2010 del projecte organitzat per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), amb el suport de la delegació territorial de Manlleu d’Unnim. Davant d’un públic molt participatiu, les 26 obres que estaven a subhasta van ser adjudicades per un valor total de 5.950 euros.

La majoria de les peces van doblar el preu de sortida -de 100 euros- gràcies a la pugna entre les diverses persones que les volien adquirir, però també es van fer donatius de 400, 500 i fins i tot 800 euros.

L’acte va començar amb l’actuació musical de Trio Divertimento, grup integrat per Ricard Puigdomènech (guitarra), Jordi Bardolet (violí) i Xevi Turú (acordió).  Acte seguit, van tenir lloc els parlaments. Isa Basset, coordinadora artística del projecte, va explicar els objectius de la iniciativa i va afirmar que el secret del seu èxit rau en què “hi ha molta carinyoteràpia”.  També va parlar Ton Granero i Sara Alonso, que formen una de les parelles artístiques d’aquesta edició. Granero es va mostrar molt satisfet de l’obra realitzada i Alonso va agrair les mostres de suport i les ajudes que ha rebut per part de diferents persones relacionades amb el projecte. També va dir que per a ella, “l’art és un mitjà d’expressió”. El president de Fundació Caixa Manlleu i del consell territorial de Manlleu d’Unnim, Joan Contijoch, va afirmar que “la combinació d’art i teràpia és una medicina molt poderosa”, mentre que la regidora de l’Ajuntament de Vic, Gràcia Ferrer, va assegurar que amb projectes com el de Parelles Artístiques “normalitzem la salut mental”.  Finalment, el president de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), Miquel Arisa, va agrair l’esforç de totes les persones que fan possible la iniciativa.

L’acte va posar el seu punt i final amb un refrigeri a base de xocolata desfeta elaborada  per la Fundació Kab K’uh, de l’osonenc Quim Capdevila.


Tota la informació www.parellesartistiques.cat
......................................................................................................................................................
juliol 2010

ARRIBA LA SUBHASTA DE LES OBRES DE PARELLES ARTÍSTIQUES!


Un any més, presentem  un dels actes més esperats a la FCMPPO: la subhasta de les obres de Parelles Artístiques. En aquesta quarta edició del projecte, hi ha 25 peces per a tots els gustos: escultures realitzades amb diferents tècniques, pintures a l’oli, amb cera líquida, collage, costura... De fet, podeu contemplar-les a www.parellesartistiques.cat

La subhasta es celebrarà el pròxim divendres 16 de juliol a les 19h a la Llotja del Blat de Vic. El preu de sortida de les obres és de 100 euros. Com en les edicions anteriors, l’acte serà conduït per Jordi Casadevall. A més també comptarem amb l'actuació del Trio Divertimento, format per Jordi Bardolet (violí), Ricard Puigdomènech (guitarra) i Xevi Turú (acordió).

Totes les obres han estat realitzades a “quatre mans”, entre un artista d’Osona i una persona usuària dels serveis de salut mental de la FCMPPO.  El resultat artístic d’aquesta unió és molt interessant i el podreu veure el dia de la subhasta i la resta de dies que l’exposició serà a la Llotja del Blat de Vic: del 2 al 21 de juliol.

Però el projecte dóna més importància al procés creatiu, moment en què afloren les habilitats personals dels dos artistes, les seves emocions, sensacions i, en definitiva, el seu món interior. De fet, Parelles Artístiques té dos clars objectius:  D’ una banda, la rehabilitació terapèutica de les persones amb malaltia mental que hi participen i, de l’altra, sensibilitzar la societat sobre la salut mental i lluitar contra l’estigma que moltes vegades recau sobre el col·lectiu.

Comprant una obra de Parelles Artístiques a la subhasta, ens ajudaràs a seguir impulsant aquesta iniciativa que en quatre anys ha tingut la col·laboració de 49 artistes professionals i 41 artistes amateurs!


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
© FUNDACIÓ CENTRE MÈDIC PSICOPEDAGÒGIC D'OSONA - C. Sant Miquel Xic, 1 - 08500 Vic - 938 895 059 - cmppo@cmppo.cat - www.cmppo.cat - Avís Legal